Virginie Roeland
Afgestudeerd als Bachelor in de Audiologie in 2010 en sindsdien werkzaam als audicien bij Veranneman
Audioloog/Audicien
Je kan Virginie steeds bereiken via:
gehoor@paramedischepraktijkwichelen.be
0473/66.70.76
Wie is Veranneman?
De firma Veranneman is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1951 door de heer Gaston Veranneman. Momenteel wordt de firma beheerd door zijn zoon Jean-Claude Veranneman, samen met zijn echtgenote en hun twee dochters.
De hoofdzetel is gevestigd in de Ravensteingalerij te Brussel, maar Veranneman heeft verscheidene hoorcentra en servicepunten verspreid over het hele land.
Wij verdelen twee verschillende merken: het Duitse Signia en het Deense Widex, eveneens een familiebedrijf.
Meer informatie vindt U op www.veranneman-audio.be
Hoe werkt het gehoor?
- Werking gehoor
- Ons gehoor: Om goed te begrijpen wat een gehoorverlies is, is het eerst noodzakelijk om te begrijpen hoe het gehoororgaan werkt.
Geluiden die door de lucht voortbewegen kunnen we omschrijven als luchtdrukvariaties. Deze trillingen creëren geluidsgolven die kunnen waargenomen worden door het menselijk oor. De geluidsgolven worden opgevangen en omgezet in zenuwimpulsen die door de hersenen worden verwerkt.
- Het oor kunnen we onderverdelen in drie delen:
- Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en gehoorgang. Dit gedeelte vangt de geluidstrillingen op.
- Het middenoor omvat het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Dit systeem zet de geluidstrillingen om in mechanische trillingen, die op hun beurt doorgegeven worden aan het binnenoor.
- Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis, met daaraan verbonden de gehoor- en evenwichtszenuw. Het slakkenhuis (ook wel de cochlea genoemd) is het orgaan dat verantwoordelijk is voor de geluidswaarneming. Er bevinden zich talloze haarcellen in de cochlea die de mechanische trillingen omzetten naar zenuwimpulsen. Deze impulsen worden via de gehoorzenuw doorgegeven naar de hersenen, waar alle geluiden worden verwerkt en waargenomen.
- Gehoorverlies: types en oorzaken
Gehoorverlies wordt vaak gerelateerd aan ouder worden, maar er zijn ook vele andere oorzaken. Afhankelijk van de plaats in het oor waar het gehoorverlies veroorzaakt wordt, spreken we van een geleidingsverlies of een perceptief gehoorverlies. Een combinatie van beide is ook mogelijk.
- Geleidingsverlies: probleem t.h.v. buitenoor en/of middenoor (oorschelp, gehoorgang, trommelvlies, gehoorbeentjes, middenoorholte of combinatie hiervan)
- Oorzaken geleidingsverlies:
- Oorsmeer(prop)
- Ontsteking van het middenoor
- Perforatie van het trommelvlies
- Otosclerose
- Onderbreking van de gehoorbeentjes
- Misvorming van het buitenoor
- Behandeling: Meestal kan een geleidingsverlies behandeld worden m.b.v. medicijnen of een operatie, bijvoorbeeld in geval van een middenoorontsteking. Sommige geleidingsverliezen zijn permanent en niet behandelbaar, maar patiënten met een geleidingsverlies kunnen doorgaans goed geholpen worden met een hoortoestel.
- Oorzaken geleidingsverlies:
- Perceptief gehoorverlies: probleem t.h.v. het binnenoor (schade aan haarcellen, zenuwvezels etc.)
- Karakteristieke kenmerken:
- Moeite om geluiden te horen, vnl. zachte geluiden
- Moeite om bepaalde geluiden van elkaar te onderscheiden, zelfs wanneer het gaat om een hard geluid
- U hoort de mensen praten, maar u verstaat ze niet goed
- Zachte geluiden worden als veel te zacht waargenomen en luide geluiden vaak als te luid (verstoorde luidheidsperceptie)
- Vaak ook tinnitus (oorsuizen) en/of vertigo (duizeligheid)
- Oorzaken:
- Leeftijd (ouderdomsslechthorendheid of presbyacousis)
- Lawaaibeschadiging
- Medicatie of ziekte
- Erfelijke factor (aangeboren)
- Behandeling: Een perceptief gehoorverlies kunnen we niet behandelen met medicatie of een operatie. Vele mensen hebben echter wel baat bij het gebruik van hoortoestellen.
- Karakteristieke kenmerken:
Waarvoor kan u bij ons terecht?
1. Gratis hoortest – zonder medisch doel
2. Vrijblijvende proefperiode met hoortoestel(len) – mits voorschrift van de NKO-arts
STAPPENPLAN:
Stap1: Bezoek aan KNO-arts
Om recht te hebben op een proefperiode en tussenkomst van de mutualiteit, moet u eerst langsgaan bij een neus-keel-oorarts (NKO-arts) voor een voorschrift. Dit voorschrift blijft zes maanden geldig.
Stap 2: Eerste bezoek:
Bij onze eerste kennismaking voeren wij bijkomende onderzoeken uit. U overloopt samen met de audioloog welke moeilijkheden u ervaart en in welke luistersituaties u zich meestal bevindt, om uiteindelijk een keuze te maken qua hoortoestel.
Stap 3: Proefperiode:
U kan het (de) hoortoestel(len) uitproberen tijdens de proefperiode. Deze duurt ongeveer één maand. In deze periode komt u verschillende keren terug om de apparaten af te stellen volgens uw wensen en behoeften.
Stap 4: Aankoop hoortoestel
Wanneer u tevreden bent over de instellingen van het (de) hoortoestel(len) en u beslist deze aan te kopen, brengen wij alle documenten in orde met het ziekenfonds voor de terugbetaling.
Stap 5: follow-up
Wij vragen om elke drie tot zes maand langs te komen voor een controle (onderhoud en/of bijregeling) van het (de) hoortoestel(len).
Hoortoestellen:
- Widex
WIDEX MOMENT™ – Levert het meest zuivere, natuurlijke geluid ooit
OPLAADBAAR IN EEN DISCRETE VORM
WIDEX MOMENT™ mRIC R D is het kleinste receiver-in-canal (RIC) hoortoestel met een oplaadbare lithium-ionbatterij.
Het toestel is makkelijk op te laden en u kunt muziek, tv-geluid of gesprekken vanaf iOS, Android of DEX rechtstreeks streamen. Stel het geluid naar wens in met de WIDEX MOMENT™ App.
- Signia
Het revolutionaire Signia Xperience platform bevat de eerste geïntegreerde akoestische én bewegingssensoren. Hierdoor krijgen de hoortoestellen een nieuw ‘zintuig’ dat begrijpt wat de drager werkelijk wil horen.
- Moeiteloos horen, aangepast aan uw beweging.
- Stream jouw favoriete muziek, TV en telefoongesprekken via Bluetooth.
- Wees de hele dag actief dankzij de lange batterijduur (herlaadbaar)
3. Gehoorbescherming: standaard of op maat
Om uw oren te beschermen hebben wij voor u een compleet gamma aan gehoorbescherming. Deze oordoppen zijn geschikt voor elke situatie: van schietsport tot concerten, van reizen tot klussen, van motorrijden tot slapen.
U kan tevens bij ons terecht voor zwemdoppen.
4. Hoorhulpmiddelen
U kan verder bij ons terecht voor allerhande communicatiehulpmiddelen:
- Telefoons voor slechthorenden en telefoonversterkers
- Flits- en trilwekkers
- TV-luistersystemen
- Signaliseringssystemen: Deze draadloze systemen zetten akoestische signalen, bijv. het bellen aan de voordeur of het rinkelen van de telefoon, om in lichtflitsen of trilimpulsen.