Audiologie – Tinnitus

Wat is audiologie?

Audiologie is een vakgebied dat zich bezighoudt met de studie van het gehoor en het evenwicht. Het gehoor is een zintuig dat ons toelaat te communiceren, alarmsignalen te horen, te genieten van muziek, enz.

Wanneer het vermogen om te horen afneemt, wordt dit gedefinieerd als gehoorverlies. Er zijn verschillende soorten oorzaken van gehoorverlies, waarvan één van de meest voorkomende oorzaken gerelateerd is aan overmatige lawaaiblootstelling. Naast gehoorverlies kunnen ook andere symptomen voorkomen. De meest gekende symptomen zijn tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluiden). Dergelijke gehoorgerelateerde symptomen kunnen een invloed hebben op de communicatie en bijgevolg ook de levenskwaliteit.

 

Waarvoor kan u bij ons terecht?

Diagnostiek & Counseling

Heeft u last van verminderd gehoor of symptomen zoals tinnitus (oorsuizen)?

Bij ons kan u terecht voor een uitgebreide evaluatie van uw gehoor en/of klachten zoals tinnitus. Daarnaast bezorgen wij u de juiste informatie en opvolging en verwijzen we u door indien nodig.

 

Preventieve gehoorzorg

Heeft u specifieke vragen over hoe u gehoorschade kan vermijden of wenst u op regelmatige basis een opvolging voor uw gehoor?

Bij ons kan u terecht voor advies en counseling met betrekking tot lawaaiblootstelling. Aan de hand van een doorgedreven kennis rond lawaai en de effecten ervan op het auditief systeem wordt getracht advies op maat te bezorgen. Daarnaast zorgen wij voor een gehoorzorgtraject op maat en de nodige follow-up.

 

Gehoorbescherming & In-ears

Bent u professioneel blootgesteld aan lawaai of bent u muzikant? Wordt u in uw vrije tijd soms blootgesteld aan lawaai (bv. motorrijden, schietsport, muziek, hobbyklussen,…)? Bescherm uw gehoor dan aan de hand van de juiste gehoorbescherming!

Bij ons kan u terecht voor advies omtrent de meest optimale gehoorbescherming (universeel en op maat). Gehoorbescherming voor industrie, motorsport, schietsport, muziek (incl. in-ears) en kinderen kan u rechtstreeks bij ons verkrijgen, waarbij wij zorgen voor aanmeting en service op maat.

 

Meer info op de website van Variphone

Kostprijs

De prijs voor een individuele sessie bedraagt 60 euro/uur. Afhankelijk van uw klacht en het aantal onderzoeken kan een sessie variëren tussen 30 minuten en 90 minuten. Hiervoor bestaat er nog geen tussenkomst van de mutualiteit.

Voor de aankoop van gehoorbescherming kan u terugbetaling ontvangen. Het bedrag en het aantal tussenkomsten voor gehoorbescherming varieert per mutualiteit en kan bekomen worden wanneer de aanmeting door een erkend audioloog/audicien (riziv-nummer) gebeurt.

Verdere info kan u op volgende website vinden: www.hesecou.be