Over kinesitherapie in de paramedische praktijk
- Wat houdt kinesitherapie in?
- Waarvoor kan je bij onze kinesitherapeuten terecht?
- Hoe gaan onze kinesitherapeuten te werk?
- Specialisaties van onze kinesitherapeuten
Wat houdt kinesitherapie in?
Kinesitherapie betekent letterlijk: herstellen door middel van beweging.
Een kinesitherapeut tracht door middel van een vraaggesprek en een kinesitherapeutisch onderzoek een behandelingsprogramma op te stellen die zich richt op het herstellen van de beweging en het aanleren van een correct bewegingspatroon.
Hij maakt hierbij gebruik van manuele technieken, dry needling, oefentherapie, taping en gericht advies.
Waarvoor kan je bij onze kinesitherapeuten terecht?
Hieronder sommen we een niet-limitatieve lijst op van klachten waarvoor u bij ons terecht kunt. Indien u uw klacht niet kan terugvinden/herkennen in de lijst en u stelt zich hierbij vragen dan kan u ons steeds bereiken via het contactformulier op de website.
Musculo-skeletale klachten
Problemen aan de botten, gewrichten, spieren en pezen.
Voorbeelden:
- Frozen shoulder
- Achillespeesontsteking
- Rotatorcuffscheur
- Arthrose
- Enkelverzwikking / verstuiking
- Lopersknie / runners knee
- Slijmbeursontsteking / bursitis
- Tenniselleboog
- Stressfractuur
- Hyperventilatie
- …
Post-operatieve revalidatie
Voorbeelden:
- Meniscectomie
- Rotator cuff scheur
- Totale schouder-heup-knieprothese
- Voorstekruisbandscheur
- Acromioplastie
- Cervicale of lumbale hernia
- …
Dry Needling en Myofasciale klachten
Pijnpatronen waarbij op een klassiek medische beeldvorming niet direct een verklaring kan voor gevonden worden.
Voorbeelden:
- Hoofdpijn
- Liespijn
- Rugpijn
- Nekpijn
- …
Sportblessures (na trauma of overbelasting)
Voorbeelden:
- Spierkneuzing / contusie
- Ligamentscheuren
- Peesontstekingen / tendinopathie / tendinitis / tendinose
- …
Screening en blessurepreventie
Door onze totaalaanpak trachten wij het risico op aandoeningen van het musculoskeletaal systeem te verminderen.
We houden een vraaggesprek en uitgebreid onderzoek waarbij we hieruit, in overleg met de patiënt, een op maat gemaakt blessurepreventief programma opstellen.
Recidiverende rug- en nekklachten
Voorbeelden:
- Lumbalgie
- Cervicalgie
- Ischalgie
- Radiculopathie
- Hernia
- Thoracic outlet syndroom
- Acute blokkade
- Pijn tussen de schouderbladen / intrascapulaire pijn
- Discusbulging
- Facetarthrose
- …
Rugscholing
Heeft u reeds het etiket van chronische rugpatiënt ontvangen? Hierin helpen wij u graag verder met een gericht spierversterkend oefenprogramma voor uw rugprobleem. Verder leggen wij ook de nadruk op uw algemene conditie en het psychisch welbevinden bij deze klacht. Gerichte tips naar (zit)-houding en slaapcomfort maken deel uit van uw behandeling.
Hoe gaan onze kinesitherapeuten te werk?
De behandeling bestaat altijd uit een combinatie van manuele therapie en actieve revalidatie door middel van gerichte oefeningen. Dit steeds afhankelijk van uw klacht.
- We starten met een uitgebreid vraaggesprek om een totaalbeeld van uw klacht te verkrijgen.
- Na het vraaggesprek starten we met het kinesitherapeutisch onderzoek om de precieze beperkingen en pijnlijke zones in kaart te brengen.
- Hierna geven wij u onze kinesitherapeutische bevindingen en leggen we uit waar we samen aan gaan werken via een persoonlijk gericht advies.
- De behandeling wordt gestart.
Specialisaties van onze kinesitherapeuten
Manuele therapie
Is een vorm van behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van technieken uitgevoerd enkel en alleen met behulp van de handen van een kinesitherapeut.
Deze manuele behandelingstechnieken bestaan uit mobilisaties, oscillaties, harmonics, manipulaties van de gewrichten, stretching van spieren,…
Dry needling / Myofasciale therapie
Myofasciale therapie door middel van dry needling bestaat uit het aanpakken van pijnzones die ontstaan ten gevolge van pijnpunten of triggerpoints. Deze triggerpoints zijn het resultaat van een samenspel van verschillende risicofactoren waaronder houding, foutief bewegen, overbelasting, stress, …
Dit uit zich in lokale pijn en mogelijk een uitstralingspijn volgens een specifiek patroon. Dit zorgt voor een beperking in het uitvoeren van dagelijkse taken of sport. We behandelen de punten via het gebruik van een fijne naald (0.25mm diameter) die we rechtstreeks in een triggerpoint plaatsen. Je voelt een kleine prik maar dit is niet pijnlijk.
Vervolgens ontspant de spier waardoor na enige tijd ook de lokale pijn en of uitstralingszone verkleint. Dit kan enige stijfheid met zich mee brengen daags na de behandeling. Met dry needling of myofasciale therapie merken we dat de duur van herstel gereduceerd wordt.
Sportkinesitherapie
Zowel Laurens als Marijn zijn beide afgestudeerd met de specialisatie in sportkinesitherapie.
Zij helpen u graag in zowel de preventie van klachten alsook bij het aanpakken van een sportspecifieke klacht. Hierbij maken zij gebruik van sportspecifieke oefeningen. Tevens wordt extra aandacht gevestigd op het zo fit mogelijk blijven door middel van het uitoefenen van een andere sport tijdens de blessure. Uiteindelijk wordt getracht zo snel als mogelijk op een gezonde manier de sport te hervatten.
Ook in het tussenseizoen zijn zij bereid u verder te begeleiden.
Taping / Kinesiotaping
Deze methode kan deel uitmaken van uw behandelplan. Wij werken met elastische (kinesio)tape en met niet-elastische tape. Taping kan helpen bij het verminderen van uw pijn en lichaamsdoorbloeding, het beter bewegen van een lidmaat of bij het fixeren van een pijnlijk gewricht na een trauma.
Via de niet-elastische tape tracht men het pijnlijk gewricht te fixeren om verdere schade door beweging te vermijden in een acute fase van de aandoening, meestal na een trauma.
Bij de kinesiotape of elastische tape stimuleert men de doorbloeding van een lichaamsdeel waardoor beweging mogelijk wordt en de klacht sneller herstelt. Verder kan deze vorm van taping ook deel uitmaken van het behandelplan met als doel houdingscorrectie.