Osteopathie

Optimalisatie van het zelfherstellend vermogen van het lichaam

Over osteopathie in de paramedische praktijk

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een ruim begrip voor een manuele vorm van geneeskunde, gebaseerd op 3 systemen in het lichaam, met als doel, via een totale benadering van het lichaam, het zelfherstellend vermogen van het lichaam te optimaliseren waardoor een resem aan klachten vlotter herstellen.

Een manuele vorm van geneeskunde betekent dat de osteopaat enkel met zijn handen werkt aan uw lichaam om een effect te bekomen. Deze technieken zijn gefocust op 3 systemen, nl. het craniosacrale systeem, het viscerale systeem en het musculoskeletaal of pariëtaal systeem.

 1. Craniosacrale systeem
  Omvat de schedel, het bekken, de wervelkolom met bijhorend zenuwsysteem
 2. Visceraal systeem
  De organen, bindweefselsysteem, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen
 3. Pariëtaal systeem / muscoskelataal systeem
  Gewrichten, spieren, pezen, ligamenten, zenuwen.

Deze drie systemen werken echter niet los van elkaar, ze zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

De osteopathie is de enigste discipline binnen alle paramedici dat het lichaam als één geheel beschouwt! Het koppelt alle lichaamsdelen met elkaar en onderzoekt waarom een klacht ontstaat. Het tracht oorzaken op te sporen en deze ook op te lossen. Dit betekent dat een osteopatische behandeling binnen Paramedische Praktijk Wichelen inhoudt dat, om de oorzaak van een letsel op te lossen, er op verschillende delen van het lichaam gewerkt wordt om uw lokale klacht te behandelen. Dit betekent dan ook dat er niet noodzakelijk gewerkt wordt op de plaats van uw letsel.

Een osteopatische behandeling bestaat uit een zeer uitgebreid vraaggesprek, gecombineerd met een volledig lichaamsonderzoek. Dit onderzoek evalueert bovenstaande 3 systemen. Men zoekt naar bewegingsverliezen in het lichaam en gaat die tijdens de behandeling manueel oplossen waar nodig.

De manuele technieken bestaan uit

 • Stretching
 • Mobilisaties
 • Manipulaties
 • Relaxatietechnieken
 • Bindweefseltechnieken
 • Ritmische bewegingen

Bij osteopathie binnen de Paramedische Praktijk Wichelen wordt er niet gewerkt met oefeningen tijdens een behandeling, eventueel wordt dit gecombineerd met andere disciplines binnen de Paramedische Praktijk maar dit is afhankelijk van de klacht. Deze twee disciplines kunnen door elkaar gebruikt worden door middel van een afzonderlijke afspraak.

Waarvoor kan je bij onze osteopaten terecht?

Een volledige lijst met alle mogelijke osteopatische indicaties te beschrijven is onmogelijk. Hieronder geven wij een niet-limitatieve opsomming. Wanneer u twijfelt of osteopathie iets voor u kan betekenen, aarzel niet om ons te contacteren.

Ondanks het feit dat osteopathie een mooie benadering heeft op het volledige lichaam om zijn auto-regulerend of zelfherstellend mechanisme te bevorderen kunnen niet alle klachten opgelost worden. Soms botsen we op beperkingen in het lichaam die niet omkeerbaar zijn. Doch willen wij voor u ,om tot een goed resultaat te komen, samenwerken met andere disciplines indien nodig. Binnen paramedische praktijk Wichelen zijn wij ons bewust van wat osteopathie kan, maar ook wat het niet kan. Indien nodig zal de patiënt worden doorverwezen naar de huisarts of een andere discipline.

Niet limitatieve lijst van mogelijke osteopatische klachten waarbij wij u kunnen helpen:

 • (Chronische) rug- en nekklachten
 • Uitstralingspijn in arm(en) of be(e)n(en)
 • Whiplash en andere posttraumatische klachten
 • Peesproblemen (tennis/golfelleboog, achillespees, …)
 • Pijn en/of stijfheid in heup, knie, voet, schouder, elleboog en handen
 • Bekkenproblemen
 • Sportblessures: tendinopathie, krampen, verstuikingen, …
 • Hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn, …)
 • Maag-darmproblemen
 • (Rest)klachten na operaties (littekenvorming, verklevingen)
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Kaakgewrichtsproblemen
 • Klachten gerelateerd aan stress
 • Klachten zoals: ‘Daar moet je mee leren leven’, ‘Hier stopt uw behandeling’, ‘Het ligt aan de stress’, ‘Het zit in uw hoofd’, …

Bent u niet zeker of uw klacht een indicatie is voor een osteopathische behandeling in de Paramedische Praktijk Wichelen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen want wij helpen u graag verder.

Veel gestelde vragen

Wordt osteopathie terugbetaald?

Het bedrag en het aantal tussenkomsten osteopathie varieert van mutualiteit tot mutualiteit.

Heb ik een medisch voorschrift nodig voor een osteopathische consultatie?

Een voorschrift voor osteopathie is niet noodzakelijk. Deze behandelingen worden ook niet uitgevoerd op een voorschrift kinesitherapie. U mag steeds resultaten van ondergane onderzoeken meebrengen indien u denkt dat deze nuttig zijn om te bespreken.

Hoeveel osteopathische behandelingen heb ik nodig?

Het is moeilijk om dergelijke zaken te voorspellen aangezien dit heel individueel wordt bepaald afhankelijk van uw gezondheidstoestand, vraaggesprek en onderzoek. Er zijn vele factoren die hierop invloed hebben. Denk maar aan de aard van de klacht, de tijdsduur van uw klacht, …

De osteopaten in opleiding binnen Paramedische Praktijk Wichelen zullen u steeds, in samenspraak met u, een te verwachten verloop van uw klacht en daar bijhorende behandelingen meegeven.

Moet ik als patiënt oefeningen doen bij een osteopathische behandeling?

Bij osteopathie binnen Paramedische Praktijk Wichelen wordt er niet gewerkt met oefeningen tijdens een behandeling. Er kan wel advies gegeven worden voor thuisoefeningen. Een osteopathische behandeling werkt makkelijker met ontspannen kledij of sporttenue.

Kan ik voor één klacht bij meerdere disciplines terecht binnen Paramedische Praktijk Wichelen?

Jazeker, dit sluit aan bij onze visie van totaalbehandeling. Huidige medische problemen zijn vaak zeer complex waardoor er nood is aan verschillende disciplines die u verder helpen. Binnen onze paramedische praktijk trachten wij op één plaats met herkenbare therapeuten te werken die onderling in overleg met elkaar zijn om voor u een zo groot mogelijk effect te hebben.
De combinatie van verschillende disciplines is perfect mogelijk, zij het op een andere dag.

Wat heb ik nodig voor een preventief oefenschema, rugschool, osteopatische behandeling?

Voor deze zaken heeft u geen voorschrift van een geneesheer nodig.

Soms gebeurt het dat een preventief oefenschema of rugschool toch voorgeschreven wordt door een arts. Voor osteopathie is dit niet het geval, hierbij bestaat de rechtstreekse toegang zonder bezoek aan een (huis)-arts. Vergeet niet dat wij steeds samenwerken met huisartsen indien de klacht zich daartoe leidt.