Waarvoor kan je hier terecht?

Podologische behandeling van het bewegingsapparaat ( vnl. onderste lidmaat) door middel van biomechanisch onderzoek, gang- en loopanalyse en zooltherapie.

Preventief advies door voetanalyse.

Maatname van steunzolen en orthopedische schoenen.

Behandeling van huid -en nagelproblemen.

Biomechanica (orthopedische problemen) (duurtijd ongeveer 1u)

Patiënten van jong tot oud kunnen bij de podoloog terecht. Sommige patiënten komen met klachten anderen dan weer preventief. Patiënten met spier-, pees- en gewrichtsproblemen ter hoogte van het onderste lidmaat of hoger gelegen klachten die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, zijn een groot deel van onze populatie.

De podoloog onderzoekt of er een oorzakelijk verband bestaat tussen de klacht en de bouw van de voet en het stap-en /of looppatroon.

Dit gebeurt door middel van een vraaggesprek, een klinisch onderzoek, diverse metingen belast en onbelast, een stap-of loopanalyse, een plantaire drukmeting en schoeninspectie.

 

Voetanalyse dit wordt gecombineerd in het biomechanische onderzoek

Onze voetanalyse geeft heel wat informatie. Dankzij drukmetingen zien we duidelijk hoe de voet zich gedraagt tijdens het stappen en lopen.

 

Orthopedische schoenen (maatname schoenen ongeveer 40 min)

De basis van een goede steunzool is een perfecte afdruk. Dit gebeurt door een afdrukdoos die dan wordt ingescand of opgegoten met gips voor een identieke positieve afdruk. De materialen worden besproken met de patiënt naar gelang de functie van de zool. Een week later worden de zolen afgeleverd.

Voor orthopedische schoenen worden de voeten geïnspecteerd, opgemeten en een afdruk genomen.

Op die basis wordt er een leest gemaakt en op die leest wordt een orthese gecreëerd. Hier bouwen we de hele schoen rond. Voor we de schoen volledig afwerken passen we de schoen met een hak uit kurk. Zo kunnen we de schoen nog aanpassen in lengte en breedte.

Algemene voetverzorging: (duurtijd ongeveer 45 min)

Behandelen van huid-en nagelproblemen (schimmelnagel, ingegroeide nagel, …) en verwijderen van likdoorns en eelt. De huid wordt blootgesteld aan te hoge druk of wrijvingskrachten die ontstaan bij het stappen of lopen.

Siliconetherapie: (duurtijd ongeveer 15 min)

Last van hamertenen, likdoorns tussen de tenen, klauwtenen of tenen die over elkaar groeien? Een silicone orthese kan onmiddellijke verlichting brengen. Dit hulpmiddel wordt direct op je voet gemaakt en gaat je tenen beschermen en bijsturen.

Nagelbeugel: (duurtijd ongeveer 15)

Een nagelbeugel wordt geplaatst bij pijnlijke nagelwallen en ingegroeide nagels. Op de nagel komt een dunne beugel die de nagel omhoog trekt. De nagelbeugel groeit mee met de nagel en wordt na enkele weken herplaatst tot het ingroeigevaar geweken is.

Vilttherapie: (duurtijd ongeveer 10 min)

Een open wondje onderaan de voet, een drukplek op of onder de teen, eeltknobbels…. Via vilttherapie verdwijnt de druk op die plaats en wordt het stappen een stuk draaglijker.

Wie kan hier terecht?

  • Kinderen die een abnormaal stappatroon vertonen
  • Patiënten met hielpijn, hielspoor
  • Overbelastingletsels bij sportlui
  • Reumapatiënten en diabetici
  • Mensen met sterk vervormde en pijnlijke voeten
  • Mensen met ingegroeide nagels, pijnlijke eelt of likdoorns
  • Patiënten met een gekend een beenlengteverschil met rugklachten als gevolg

Breng alvast mee:

  • Korte sportieve broek voor een biomechanisch onderzoek of loopanalyse
  • Sport-en werkschoenen
  • RX-foto’s (indien je hierover beschikt)
  • Klevertje mutualiteit